Skip to main content

Ponedeljak – Petak 07:00 – 20:00

Subota 08:00 – 15:00

Novi Beograd

Bulevar Maršala Tolbuhina 46

Ginekologija

Ginekologija

  • Preventivni pregledi
  • Rano otkrivanje premalignih oboljenja na grliću materice
  • Kolposkopija, Papanikolau, vaginalni sekret
  • Brisevi na hlamidiju, mikoplazmu i ureaplazmu
  • Bakteriološki brisevi
  • Utvrđivanje i praćenje trudnoće
  • Transvaginalni ultrazvuk
  • Pregled i ultrazvuk dojki

 Ginekologija kao grana medicine,  bavi se proučavanjem ženskog reproduktivnog sistema. (materica, vagina i jajnici), kao i celokupnim zdravljem žene.

Naziv “Ginekologija” potiče od grčkih reči “gine”‘-žena i “logos”-nauka, tako da je ginekologija, u bukvalnom prevodu, nauka o ženama.

Danasnja, moderna ginekologija je usko povezana sa akušerstvom, te stoga proučava i prati promene u ženskom telu vezane za trudnoću i porođaj, od momenta začeća do kraja postpartalnog perioda.

U životu savremene žene ginekološki pregled predstavlja važan deo brige o sopstvenom zdravlju. Prevencija malignih bolesti reproduktivnih organa, seksualno prenosivih bolesti, planiranje porodice, su veoma važni razlozi za redovne preventivne ginekološke preglede.

Naš ginekološki tim čine stručnjaci, koji preglede obavljaju sa savremenim aparatima. U prijatnom okruženju, uz razgovor posvetiće vam punu pažnju i dati odgovore na sva vaša pitanja

PREVENTIVA

Rak dojke – preventiva

Rak dojke je zloćudna izraslina koja nastaje kada normalne ćelije počne da se ubrzano umnožavaju i uništavaju okolno zdravo tkivo dojke, a kasnije i druge organe.

Mamografija predstavlja rendgenski pregled za otkrivanje promena u dojci, koje se ne mogu napipati ili otkriti drugim vrstama pregleda. Ukoliko se rak dojke otkrije u ranoj fazi, veća je šansa za izlečenje primenom poštednih hirurških metoda, oporavak je brži, a kavalitet života je bolji nego kod žena kod kojih se bolest otkrije u kasnijim fazama. U mamografiji se koriste male i neškodljive doze zračenja.

Skrining podrazumeva pregled na izgled zdravih žena, bez prisutnih simptoma i znakova bolesti, kojim se mogu otkriti rane promene u tkivu dojke, kada je efikasno lečenje moguće.Između dva skrininga trebalo bi da obavljate redovne preglede dojki kod vašeg lekara ili samopregledom, jednom mesečno.

 Rak grlića materice

Rak grlića materice nastaje na donjem delu materice, koji je okrenut prema vagini. Bolest počinje kada se neke ćelije grlića materice promene i počnu nekontrolisano da se umnožavaju.

Potrebno je nekoliko godina da bi promene na grliću materice izazvane virusnom infekcijom koja dugo traje, prerasle u rak. Redovni pregledi imaju za cilj da promene na grliću materice pronađu rano, pre nego što nastane rak, onda kada mogu lako da se otklone.

PAPA test

U toku kratkog i bezbolnog ginekološkog pregleda sa površne grlića materice uzima se bris koji se potom šalje u laboratoriju, gde se analizira pod mikroskopom u potrazi za ćelijama koje su izmenjene. Ovaj pregled se naziva Papanikolau test (Papa test). Pregled se nikada ne obavlja u vreme menstruacije. Dva dana pre pregleda ne treba imati seksualne odnose i ne treba koristiti nikakve vaginalne tablete. Papanikolau test se najpre radi dve godine zaredom, a nakon toga,  ako su prethodna dva rezultata bila normalna, na svake tri godine.