Skip to main content

Ponedeljak – Petak 07:00 – 20:00

Subota 08:00 – 15:00

Novi Beograd

Bulevar Maršala Tolbuhina 46

Pregled kod specijaliste urologa

Urologija

  •  Ultrazvuk male karlice i prostate
  • Promena katetera u poliklinici i kod kuće pacijenta sa ispiranjem mokraćne bešike

Urologija je specijalistička grana koja se bavi oboljenjima urinarnih organa (bubreg, ureteri, mokraćna bešika i uretra) kao i genitalnih organa muškarca (penis, testisi, epididimi, prostata).

Najčešći razlozi zbog kojih se pacijenti javljaju urologu su infekcije mokraćnih puteva, kamen u bubregu i mokračnim putevima i oboljenja prostate. Na žalost, čest razlog dolaska urologu su i tegobe iza kojih se krije neko od malignih oboljenja urogenitalnog trakta.

Za posetu urologu ne morate biti bolesni, naprotiv, najbolje je doći na preventivne preglede dok ste još zdravi. Za osobe muškog pola mlađe od 50 godina, bez tegoba i bez hroničnih bolesti, dovoljno je doći jednom godišnje kod urologa. Za osobe starije od 50 godina posebno se preporučuje kontrola prostate, ultrazvučnim pregledom i putem laboratoijskih analiza.

Blagovremeno i tačno postavljena dijagnoza olakšaće izlečenje i sprečiti neželjene posledice i komplikacije  kako benignih oboljenja (infekcija, kamen, benigno uvečanje prostate) tako i malignih oboljenja koja su, ako su otkrivena u ranom stadijumu razvoja, najčešće definitivno izlečiva.